Coronavirus – Check of u recht heeft op een compensatie- of hinderpremie van de Vlaamse overheid

april 3, 2020

Ondernemingen die ondanks de coronacrisis blijven doorwerken, maar daarbij zware verliezen lijden, ontvangen een compensatiepremie van € 3.000. Dat maakte de Vlaamse regering gisteren bekend. De premie moet ondernemers motiveren aan het werk te blijven in deze economisch onzekere tijden.

Eerder kondigde de regering ook al een hinderpremie aan van € 4.000 voor ondernemers die verplicht moeten sluiten omwille van de overheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Maak ook ik aanspraak op een compensatiepremie?

Ondernemers ontvangen een éénmalige belastingvrije premie van € 3.000 indien hun omzet tussen half maart en eind april minstens 60% is gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gaat daarbij om een vast of forfaitair bedrag.

Ook freelancers, de evenementensector, zelfstandigen in bijberoep en zelfs voedingswinkels die veel minder omzet draaien komen daarvoor in aanmerking.

Ondernemingen met meerdere exploitatiezetels hebben recht op maximaal 5 premies.

Hoe en waar kan ik een premie aanvragen?

Zowel de hinder- als de compensatiepremie kunnen aangevraagd worden via de website van het agentschap Innoveren en ondernemen (VLAIO). Een hinderpremie kan nu al aangevraagd worden. Een compensatiepremie kan weldra aangevraagd worden via een online applicatie die speciaal daarvoor ontwikkeld wordt.

Volgen er nog andere maatregelen?

Tot slot werkt de Vlaamse regering op dit moment aan een noodfonds ter waarde van € 200 miljoen voor gesubsidieerde sectoren zoals de cultuur-, sport-, media-, en jeugdsector. Meer informatie is daarover nog niet gekend.

Hebt u vragen of wenst u een premie aan te vragen? Neem een kijkje op het VLAIO contactpunt voor bedrijven.