CORONAVIRUS – U wilt een livestream organiseren?

april 28, 2020

Ontdek hieronder het antwoord op de meestgestelde vragen.

Ik wil graag een fuif, workshop, huiskameroptreden, dj-set,… livestreamen. Moet ik hiervoor een licentie aanvragen?

In de meeste gevallen niet omdat Sabam voor de auteursrechten al een licentie heeft gesloten met de voornaamste streamingplatformen, waaronder Facebook en YouTube. Wanneer u via een van deze platformen livestreamt, hoeft u dus geen licentie bij ons aan te vragen. De volledige lijst met platformen die al een licentie hebben, vindt u hier.

Opgelet: uw initiatief mag in dit geval geen commercieel doel hebben. Vraagt u bijvoorbeeld een financiële bijdrage aan de kijkers? Vraag dan nu hier tegen de gebruikelijke streamingtarieven uw licentie aan.

Tijdelijke uitzondering: zolang de coronamaatregelen gelden, mag u ook livestreamen via een platform dat niet op de lijst staat en dus geen licentie van Sabam heeft. U mag wel nog steeds geen commercieel doel hebben. Tot wanneer deze uitzondering geldt, is afhankelijk van wat de overheid in de komende weken beslist. Hou zeker onze website in de gaten!

Ik wil graag content livestreamen via Facebook, YouTube,… maar deze wordt geblokkeerd?

Als een streamingplatform uw content blokkeert, zit Sabam daar voor niets tussen. Sabam heeft namelijk een licentie met die streamingplatformen, waardoor u naar hartenlust kunt livestreamen.

Het zijn vaak de rechtenhouders zelf die uw content laten blokkeren door het streamingplatform. Vragen hierover stelt u best rechtstreeks aan het platform dat uw content blokkeerde. Zij zijn de enigen die u verder kunnen helpen.

Ik heb al een licentie van Unisono voor muziek in mijn zaak. Moet ik een bijkomende licentie aanvragen wanneer ik mijn activiteiten online voortzet tijdens de Covid-19-crisis?

Wordt u rechtstreeks getroffen door de coronamaatregelen van de overheid en bent u verplicht gesloten? Controleer dan zeker hier of u in aanmerking komt voor de diverse steunmaatregelen.

Normaal gezien hebt u een bijkomende licentie nodig wanneer u muziek gebruikt bij uw online aanbod. We maken hier een uitzondering op zolang uw zaak verplicht gesloten is. U hoeft dus geen extra licentie aan te vragen. Uw bestaande licentie voor muziek in uw zaak blijft gewoon doorlopen.

Belangrijk: u mag dan wel geen beroep hebben gedaan op de solidariteitsbijdrage van Sabam (d.w.z. een korting van één maand op de auteursrechten) en het moet uiteraard over dezelfde activiteiten gaan. Een sportclub mag bijvoorbeeld niet plots muziekconcerten online streamen zonder toelating.

Gaat uw zaak weer open en wenst u uw online aanbod verder te zetten? Vraag dan snel en eenvoudig een extra licentie aan via MyUnisono.

Ik wil graag een toneelstuk of ander dramatisch werk streamen. Moet ik hiervoor een licentie aanvragen bij Unisono?

U hebt inderdaad een toelating van Unisono nodig. Dit gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de betrokken auteurs. Neem dus best vooraf even contact met ons op.