CORONAVIRUS – Uw horeca- of handelszaak verplicht gesloten? Vraag nu uw solidariteitsbijdrage aan

mei 4, 2020

Hoewel de cultuursector zelf enorm zwaar getroffen wordt door de maatregelen om het coronavirus te bestrijden, willen de auteurs, componisten en uitgevers van Sabam zich solidair opstellen met andere getroffen sectoren. Daarom sloot Sabam een akkoord met de horecafederaties van Vlaanderen, Brussel en Wallonië en de unies van zelfstandige ondernemers Unizo en UCM.

Dankzij dit akkoord kunnen meer dan 100.000 horeca- en handelszaken (in de zin van tarief 108 'Handelsondernemingen') tot en met 31 maart 2021 een solidariteitsbijdrage aanvragen ter waarde van 1 maand auteursrechten voor hun Unisono-factuur van 2020. De bijdrage wordt gefinancierd met de rechten van auteurs, componisten en uitgevers.

Heb ik ook recht op een solidariteitsbijdrage?

Unisono biedt een solidariteitsbijdrage aan:

  • Alle horeca- en de handelszaken (in de zin van tarief 108 'Handelsondernemingen') die verplicht gesloten zijn door de overheidsmaatregelen;
  • Kleine voedingswinkels, zoals chocolatiers, die zelf beslisten te sluiten;
  • Ondernemingen van autocars, autobussen en taxi's, die door het verbod op niet-essentiële reizen en verplaatsingen hun activiteiten moeten staken.

Ontving u nog geen solidariteitsbijdrage voor uw factuur van 2020 en voldoet u aan de voorwaarden? Vraag uw bijdrage dan aan tot 31 maart 2021.

Hoe vraag ik mijn solidariteitsbijdrage aan?

Via uw persoonlijk MyUnisono–account vraagt u snel en eenvoudig uw bijdrage aan. Hebt u nog geen account? Maak er dan snel één aan. Via MyUnisono kan u bovendien online uw licenties aanvragen en uw lopende dossiers beheren.

Hoe ontvang ik mijn solidariteitsbijdrage?

Er zijn 3 mogelijkheden:

  • Betaalde u de Unisono-factuur van dit kalenderjaar al? Dan ontvangt u een creditnota en een terugbetaling ter waarde van 1 maand auteursrechten op het rekeningnummer waarmee u de betaling uitvoerde;
  • Ontving u de Unisono-factuur van dit kalenderjaar al, maar voerde u de betaling nog niet uit? Dan ontvangt u een creditnota ter waarde van 1 maand auteursrechten, en betaalt u enkel het verschil;
  • Ontving u nog geen factuur voor dit kalenderjaar? Ook dan vraagt u best uw solidariteitsbijdrage aan. U ontvangt dan meteen een aangepaste factuur waarbij het totale facturatiebedrag verminderd wordt met 1 maand auteursrechten.

Hebt u verder nog vragen? Bekijk dan zeker onze handige lijst met FAQ’s.

Onze medewerkers staan ook klaar om u met raad en daad bij te staan. Contacteer ons bij voorkeur via het contactformulier. Op die manier wordt uw vraag met prioriteit behandeld.

Wilt u ons toch telefonisch bereiken? Dan kan dat voorlopig elke werkdag van 9u30 tot 13u. op het nummer 02 286 82 11.

 

Logo Fédération Horeca Bruxelles
Fédération Horeca Wallonie
UCM
Unizo