Unisono-compensatie 2021: waarom, voor wie en hoe?

juli 9, 2021

COVID-19 heeft zware gevolgen gehad voor een aantal sectoren, en grote delen van de Belgische economie hebben onder de pandemie geleden. In deze bijzondere en moeilijke context hebben Unisono, het kabinet van de minister van Economie en verschillende sectorfederaties een akkoord bereikt om de Unisono-factuur van 2021 te verlagen voor zaken die hun activiteiten hebben moeten staken wegens COVID-19. 

 

Waarom deze compensatie?

De auteurs, kunstenaars en producenten die door Unisono vertegenwoordigd worden, hebben zwaar te lijden onder de maatregelen van de overheid om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Door de sluiting van culturele podia, maar vooral ook van horecazaken en winkels, zijn hun inkomstenbronnen zo goed als opgedroogd.

Daarom zijn er onderhandelingen gevoerd met het kabinet van de minister van Economie om hun een vorm van compensatie te geven. Het goede nieuws voor u? In het kader van die onderhandelingen werd overeengekomen dat een deel van die compensatie uitgekeerd zal worden aan de gebruikers!

 

Wie heeft recht op deze compensatie?

Hebt u een Unisono-licentie met een jaarlijkse bijdrage voor het gebruik van muziek in uw zaak/op uw werkplek? Werd u gedwongen uw zaak te sluiten of de activiteiten te staken in 2021 als gevolg van de coronamaatregelen? 

Dan hebt u mogelijk recht op deze compensatie. Dit hangt echter af van een aantal factoren: uw sector, het precieze aantal maanden van sluiting/staking ...

Welke sectoren werden het zwaarst getroffen? Enkele voorbeelden: 

  • horeca (met uitzondering van afhaalrestaurants);
  • hotels;
  • vervoer (autocars, taxi's);
  • kappers en andere niet-medische contactberoepen;
  • foorkramers;
  • dansscholen en sportclubs;
  • fitness- en wellnesscentra;
  • jeugdhuizen 
  •  ... 

Wenst u meer informatie? Neem gerust een kijkje op onze uitgebreide FAQ-pagina

 

Hoe ontvang ik deze compensatie?

De compensatie kan tot 23 augustus 2021 worden aangevraagd via MyUnisono. Hierna wordt de module voor het aanvragen van een compensatie offline gehaald en is het niet langer mogelijk om een compensatie aan te vragen.

 

Hebt u nog vragen?

Neem een kijkje op onze praktische FAQ-pagina

Hebt u het antwoord op uw vragen niet gevonden? Neem dan contact op met onze medewerkers via het contactformulier. Zij zullen uw vraag met voorrang behandelen. Het kan best zijn dat we heel wat aanvragen zullen ontvangen. Alvast bedankt voor uw geduld.