Wilt u muziek vastleggen op een geluids- of beelddrager? Dan hebt u een licentie van Unisono nodig. Dit is zo bij het dupliceren van een cd of een dvd maar ook bij het kopiëren naar een andere drager bedoeld voor de verspreiding van muziek aan derden.

Via MyUnisono kan u meteen uw licentie online regelen. Of u kan hieronder verder lezen voor meer info over de verschillende types licenties.

Reproductie op cd

Bent u van plan met uw band een cd uit te brengen in eigen beheer? Of wilt u een compilatie samenstellen met uw favoriete nummers? Dan hebt u een licentie nodig van Unisono.

Hoeveel de reproductierechten bedragen hangt af van de oplage, de duur, de verkoopprijs….

Wilt u meer weten over reproducties op cd, bekijk dan zeker eens de brochure van Sabam.

Nog geen perser gevonden? Hier is een overzicht van de persers die met ons een overeenkomst hebben.

Lijst met persers

Gebruik van muziek in audiovisuele producties

Bent u van plan muziek te gebruiken in een audiovisuele productie?  Dan zijn er twee soorten rechten waar u rekening mee dient te houden. Eerst en vooral zijn er de synchronisatierechten (om een bepaald muziekwerk te mogen gebruiken in uw film). Verder zijn er ook nog de reproductierechten (om de film te mogen dupliceren). Hieronder vindt u alle informatie terug die u nodig hebt om u in regel te stellen met Unisono.

Synchronisatierechten:

U moet eerst en vooral toelating vragen aan de uitgever van het muziekwerk. Dit zijn de zogenaamde synchronisatierechten die u moet betalen om een muziekwerk te mogen gebruiken in een filmpje. Het zijn de uitgever(s) (en de platenproducent als u een bestaande opname gebruikt) die beslissen of u het werk (en opname) al dan niet mag gebruiken en hoeveel het zal kosten. Er bestaat hiervoor geen minimum- of maximumvergoeding.

U kan ook gebruik maken van productiemuziek (zgn. library- of stock music). Hiervoor betaalt u een vast tarief per muziekwerk, per fragment van 30 seconden.

Lijst van uitgevers die productiemuziek aanbieden

Meer informatie hierover vindt u terug in de brochure:

 

Een andere mogelijkheid is zelf muziek te (laten) componeren speciaal voor uw productie. In dat geval maakt u een rechtstreekse afspraak met een componist. U kan hiervoor gebruik maken van het modelcontract.

Uiteraard kan u ook steeds gebruik maken van muziek waarop geen auteursrechten meer verschuldigd zijn omdat ze tot het publiek domein behoren (muziek waarvan de langstlevende auteur/componist meer dan 70 jaar overleden is).

Bent u op zoek naar de uitgever van een bepaald werk? Klik dan hier.

Maak gebruik van onze handige wegwijzer:

 

Reproductierechten:

Om het audiovisueel werk te mogen dupliceren, moet u ook rekening houden met de reproductierechten. Dit kan u ook regelen via MyUnisono.

De toelating wordt verleend onder volgende voorwaarden:

  • Bevat uw audiovisuele productie muziekwerken waarvan Sabam de rechten beheert? Dan bedraagt het percentage van de vergoeding 3,5% van de groothandelsprijs.  Dit wordt berekend in functie van de muziekduur ten opzichte van de totale duur van de productie (film), rekening houdend met een minimumvergoeding per exemplaar van € 0,11.
     
  • Beheert Sabam  ook de rechten van de regisseur en/of scenarist? Dan bedraagt het percentage van de vergoeding 6,10% van de groothandelsprijs, rekening houdend met een minimumvergoeding per exemplaar van € 0,19.

Meer informatie rond reproducties op dvd vindt u in onze brochure:

 

Muziekdiensten voor professioneel gebruik

Levert u achtergrondmuziek voor horecazaken of winkels? Dan vraagt u een licentie aan via Unisono voor de reproductie van de werken op een geluids- of beelddrager.

Ter info: de reproductierechten die u als leverancier betaalt staan helemaal los van de uitvoeringsrechten die een eigenaar betaalt voor het afspelen van muziek in zijn/haar zaak.

Meer informatie hierover vindt u terug in de brochure van Sabam.

Lijst van muziekdiensten

Permanente toelating (platenmaatschappijen)

Platenmaatschappijen die regelmatig albums uitbrengen, kunnen een overeenkomst afsluiten met Sabam. Het voordeel van een permanente licentie is dat u niet voor elk album een afzonderlijke licentie moet aan vragen.

Meer informatie vindt u in de brochure van Sabam.

Nog vragen? Stuur gerust een e-mail naar BIEM@sabam.be.

Meer informatie over de algemene voorwaarden, vindt u hier.  

Neem contact op met Unisono

Kies een ander onderwerp binnen: Muziek