Een licentie aanvragen

Wilt u een dj-licentie aanvragen, dan kunt u dit eenvoudig doen via MyUnisono. Eenmaal de factuur betaald is, ontvangt u de dj-licentie via e-mail.

Jaarlijkse vergoeding 2022

€ 235,71 + 6% btw

 

 

Tarief

Voor een licentie betaalt u een jaarlijkse forfaitaire vergoeding van € 235,71 + 6% btw. Dit zijn naburige rechten. Dat is een vergoeding voor de eigenaars van de opnames, namelijk de muziekproducenten, die vertegenwoordigd worden door SIMIM. 

Voor het eerste jaar wordt de vergoeding verlaagd in verhouding tot het aantal resterende maanden, waarbij de begonnen maand als een volledige maand wordt beschouwd. U kunt de vergoeding niet terugvorderen wanneer u uw dj-activiteiten in de loop van het jaar stopzet.

 

Wat is de dj-licentie?

Een dj-licentie is een toelating voor het maken van kopieën van uw eigen muziekcollectie in het kader van uw dj-activiteiten.

 

Wat zijn de voordelen?

Dankzij het gebruik van gekopieerde geluidsdragers en digitale muziekbestanden wordt het mogelijk om compilaties te maken, zijn de gebruikte geluidsdragers veel makkelijker te vervoeren en bent u beveiligd tegen diefstal, beschadiging of slijtage van de originele dragers. De digitalisering van geluidsdragers (op pc) biedt dan weer uitzicht op het gebruik van allerhande softwareprogramma’s en maakt uw hele muziekcollectie snel toegankelijk.

 

Waarom is een dj-licentie nodig?

De dj-licentie is ontstaan in 2007 op verzoek van de sector zelf omdat de toelating voor gebruik van reproducties (lees: kopieën) buiten de familiekring niet in het Wetboek van Economisch Recht werd opgenomen. Volgens artikel XI.190, § 1, 5° en artikel XI.217, 4° van het Wetboek van Economisch Recht is voor de reproductie van een muziekwerk geen voorafgaande toestemming nodig als die in de familiekring geschiedt en alleen daarvoor bestemd is. Voor alle kopieën die niet onder deze uitzondering vallen, is dus de uitdrukkelijke toestemming nodig van de rechthebbenden van de muziek. Deze rechthebbenden worden door Unisono vertegenwoordigd.

 

Wat zijn de voorwaarden van de dj-licentie?

Een dj-licentie wordt verleend tegen een aantal voorwaarden. Zo mag onder meer de kopie alleen worden gebruikt door de dj wiens naam en adres op de licentie vermeld staat. Bovendien moet de dj in het bezit zijn van de originele dragers en downloads waarvan hij of zij kopieën maakt.

Gebruikt u enkel originele geluidsdragers en muziekbestanden die u legaal hebt verkregen en niet hebt gekopieerd? Dan hebt u geen dj-licentie nodig.

Voorbeeld:

  • U hebt originele downloads van muziekwerken op uw laptop staan en gebruikt die laptop om te draaien, mixen …? U hebt geen dj-licentie nodig.
  • U kopieert die downloads eerst naar een USB-stick en gebruikt die om te draaien, mixen …? U hebt wel een dj-licentie nodig. 
     

 

Jeugdhuizen

Jeugdhuizen die lid zijn van een overkoepelende jeugdhuisfederatie en/of erkend zijn door een overheidsinstantie kunnen ook in aanmerking komen voor deze licentie. Het enige verschil met de dj-licentie is dat de originele geluidsdragers en/of legale digitale muziekbestanden in het jeugdhuis zelf aanwezig moeten zijn. Alle andere voorwaarden blijven dezelfde.

Neem contact op met Unisono

Kies een ander onderwerp binnen: Muziek