Er zijn twee soorten rechten waar u rekening mee moet houden:

  • synchronisatierechten
  • uitvoeringsrechten

 

Synchronisatierechten

U wilt bijvoorbeeld muziek gebruiken in een (online) radio- of tv-programma, reclamespot of podcast? Vraag dan steeds op voorhand de toestemming aan de muziekuitgevers en de platenfirma.

Deze toestemming noemt men synchronisatierecht. Uitgever en platenfirma beslissen of u het werk mag gebruiken en tegen welke vergoeding. 

Meer informatie over synchronisatierechten? Klik hier.

 

Uitvoeringsrechten

Krijgt u die toestemming? Vraag dan uw licentie voor de publieke verspreiding van de werken aan via MyUnisono.
 

Radio

Hebt u een particuliere radio, dan biedt Sabam u, onder de merknaam Unisono, een licentie aan waarbij u als omroep vrij gebruik kan maken van ons repertoire. In ruil voor de licentie betaalt u auteursrechten en levert u de speellijsten aan. We benadrukken dat het enkel om een toelating auteursrechten gaat. Daarnaast is de Billijke Vergoeding verschuldigd aan PlayRight en SIMIM.

Hoeveel u moet betalen hangt af van uw potentieel publiek en uw inkomsten. Concreet gaat het om een percentage van uw omzet, gekoppeld aan een minimumvergoeding.

Voor omroepen met een klein potentieel publiek en een geringe omzet rekenen wij enkel een forfait aan in functie van het wekelijks uitzendrooster. Voor de meer commerciële radio’s baseren wij de berekening op basis van hun inkomsten. 

Op een eerste inkomstenschijf heffen wij 2,8% en op de inkomsten die een zekere drempel overschrijden passen wij een inningspercentage van 1,5 % toe. Zowel de drempel als de minimumvergoeding worden per omroepprogramma vastgesteld en jaarlijks geïndexeerd.

Dit tarief is geldig voor zowel lokale, regionale als nationale radio’s.

Klik hier voor meer informatie over onze algemene voorwaarden.

 

Simulcast

Is het programma simultaan online beluisterbaar? Dan betaalt de omroep daarvoor een forfaitaire som.

Klik hier voor meer informatie over onze algemene voorwaarden.

 

Webradio

De vergoeding voor webradio’s bepalen we op basis van de inkomsten en het maximale aantal simultane streams.

De vergoeding bestaat, net zoals bij particuliere radio’s, uit een percentage op de omzet gekoppeld aan een minimumvergoeding. Bij webradio’s is dat 2,8 % op alle gerealiseerde inkomsten.

Klik hier voor meer informatie over onze algemene voorwaarden.

 

TV / Distributie

Klik hier voor meer informatie over onze algemene voorwaarden.

 

Neem contact op met Unisono

Kies een ander onderwerp binnen: Muziek