Brengt u een film op dvd of blu-ray uit, dan zijn er twee soorten rechten waar u rekening mee dient te houden. Eerst en vooral zijn er de synchronisatierechten (om een bepaald muziekwerk te mogen gebruiken in uw film). Verder zijn er ook nog de reproductierechten (om de film te mogen dupliceren). Hieronder vindt u alle informatie terug die u nodig hebt om u in regel te stellen met Unisono.

Klik hier voor meer informatie over onze algemene voorwaarden.

 
Synchronisatierechten:

U moet eerst en vooral toelating vragen aan de uitgever van het muziekwerk. Dit zijn de zogenaamde synchronisatierechten die u moet betalen om een muziekwerk te mogen gebruiken in een filmpje. Het zijn de uitgever(s) (en de platenproducent als u een bestaande opname gebruikt) die beslissen of u het werk (en opname) al dan niet mag gebruiken en hoeveel het zal kosten. Er bestaat hiervoor geen minimum- of maximumvergoeding.

U kan ook gebruik maken van illustratiemuziek (zgn. library- of stock music). Hiervoor betaalt u een vast tarief per muziekwerk, per fragment van 30 seconden.

Lijst van uitgevers die illustratiemuziek aanbieden

Een andere mogelijkheid is zelf muziek te (laten) componeren speciaal voor uw productie. In dat geval maakt u een rechtstreekse afspraak met een componist. U kan hiervoor gebruik maken van het modelcontract.

Uiteraard kan u ook steeds gebruik maken van muziek waarop geen auteursrechten meer verschuldigd zijn omdat ze tot het publiek domein behoren (muziek waarvan de langstlevende auteur/componist meer dan 70 jaar overleden is).

Bent u op zoek naar de uitgever van een bepaald werk? Klik dan hier.

 

Reproductierechten:

Om het audiovisueel werk te mogen dupliceren, moet u ook rekening houden met de reproductierechten. Dit kan u ook regelen via MyUnisono.

De toelating wordt verleend onder volgende voorwaarden:

  • Bevat uw audiovisuele productie muziekwerken waarvan Sabam de rechten beheert? Dan bedraagt het percentage van de vergoeding 3,5% van de groothandelsprijs.  Dit wordt berekend in functie van de muziekduur ten opzichte van de totale duur van de productie (film), rekening houdend met een minimumvergoeding per exemplaar van € 0,11.
     
  • Beheert Sabam  ook de rechten van de regisseur en/of scenarist? Dan bedraagt het percentage van de vergoeding 6,10% van de groothandelsprijs, rekening houdend met een minimumvergoeding per exemplaar van € 0,19.

Meer informatie rond reproducties op dvd vindt u in de brochure van Sabam.

 

Neem contact op met Unisono

Kies een ander onderwerp binnen: Audiovisueel werk